Gevallenen geëerd

1718-schoonmaakbeurt-oorlogsgraven-st-jacobDodenherdenking op het Bildt - Traditioneel vindt de dodenherdenking op het Bildt plaats bij de Groate Kerk in St.- Jacobiparochie. Tegenwoordig gebeurt dat bij een  herdenkingsmonument. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen verderop begraven. Zij worden hiermee ook geëerd.

Vanaf 19.30 uur wordt een sobere herdenking gehouden. Van 19.15- 19.30 uur speelt het korps, o.l.v. Tjipke Pasma. Leerlingen van de basisschool uit St.-Jacobiparochie lezen  gedichten voor en burgemeester Gerrit Krol van de gemeente het Bildt houdt een toespraak.
Er worden kransen gelegd door de gemeente, vertegenwoordigers van de dorpen en scholieren bij het algemeen herdenkingsmonument van Verena Wagner op het kerkhof van St.-Jacobiparochie waar grafstenen van acht oorlogsslachtoffers staan. Er ligt een Pools slachtoffer, Kpl. Piotr Bednarski en vier graven van de Engelse bemanning van de Whitley bommenwerper Z9306: sergeant Eric Fieldsent, 21 jaar, Pilot Officer (Pilot) Charles Acton Chaplin Havelock 25 jaar, Flight Sergeant (Pilot) Donald Eric Ozment, 20 jaar,  sergeant (Obs.) Ronald Shuttleworth, 21 jaar.
Daarnaast zijn er drie graven van onbekende soldaten. Even verderop naar de westkant liggen twee Stjabuurtster oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: Jan Kaper en Klaas Groeneveld. Belangstellenden kunnen hier uiteraard ook bloemen neerleggen.
Christelijke muziekvereniging Burdine van St.-Annaparochie-Vrouwenparochie speelt het Taptoe-signaal en een couplet van het Wilhelmus ter afsluiting van de herdenking.
Bij de foto: De oorlogsgraven op de begraafplaats te St.Jacobiparochie kregen een paar jaar geleden een schoonmaakbeurt van plaatselijke jeugd.

Bildtse Post