Gemeentehuis wordt gezondheidscentrum

1746-huisartsen-bögels-en-impuls-ysio-met-burgemeester-krolHet gemeentehuis van het Bildt is gered. Huisartsenpraktijk Bögels en Impuls Fysiotherapie hebben samen het pand gekocht. In het najaar van 2018, na de nodige verbouwing, doet het gemeentehuis in St.-Anna dienst als gezondheidscentrum. De komende vijf jaar zal het zorggebiedsteam er ook onderdak vinden. Het karakteristieke uiterlijk van het pand blijft behouden,  en de oorlogsmonumenten in het pand blijven toegankelijk. Burgemeester Krol: “Wij zijn hier echt heel blij mee.”

Loterijhuis gaat naar Arnhemse

1746-burgemeester-krol-trekt-winnende-lotSanne Verhoef uit Arnhem heeft zaterdag het loterijhuis van vv Ouwe-Syl gewonnen. Burgemeester Gerrit Krol trok haar lotnummer, 5140, uit de vaas. Ze vierde het ‘s avonds op het dorp. ‘Het begint met een vijf...’, zei burgemeester Gerrit Krol zaterdag in een bomvol café Het Graauwe Paard op Ouwe- Syl. Een groot deel van de aanwezigen slaakte een lichte zucht van teleurstelling.

’Streeknaam ’t Bildt’

Ook voorstel voor acht ’mooie palen’ - Het college stelt in de laatste raadsvergadering van de gemeente voor om het grondgebied van het Bildt minus Minnertsga als streek ‘het Bildt’ vast te leggen. Frije Bilkerts komt echter met een aanpassing op dat plan: maak de naam ‘’t Bildt’, dus ook in het Bildts geschreven. Er lijkt raadsbrede steun voor het plan te zijn. Ook wil de partij acht ‘mooie palen’ laten zetten, om de oorspronkelijke grenzen van de gemeente zichtbaar te maken.

Plus Waadhoeke van 1.2 miljoen

Gemeente Waadhoeke start met een plus van €1.2 miljoen. Dat betekent dat er ruimte is voor nieuw beleid. De totale belastingopbrengst is ongeveer gelijk aan wat er in 2017 door de  huidige gemeenten werd geïnd. Voor individuele inwoners of bedrijven kunnen er wel verschillen ontstaan ten opzichte van de oude situatie.

Krol: ’Opnieuw met Bildts naar Den Haag’

Is het Bildts wel of niet een(meng-)taal? Nieuws dat er uit nieuw onderzoek zou blijken dat het Bildt geen taal is, hield de gemoederen afgelopen weekend bezig; juist op de ’afscheidsdag’.  Burgemeester Gerrit Krol vatte de koe zaterdag direct bij de hoorns: ”We moeten opnieuw een taalstatus aanvragen in Den Haag.”

ChristenUnie-soep en CDA-appèlbomen

1745-gemeentebelangen-bij-expert-meijerOver vier weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De  Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november. - Door Gerard de Jong

’Poort naar ’t Bildt’ onthuld

1745-rotondemonument-st-anna-onthuldMet een indrukwekkend optreden van dansende Slikwerkers – op de klanken van ’De Slikwerker’ uit de Bildtse Revú - werd zaterdag het ’rotondemonument’ onder St.-Anna van Henk Rusman onthult. ’Tussen de diken rust de see in myn akkers’, staat geschreven op het acht meter hoge werk, dat de drie dijken symboliseert die het Bildt tegen het water beschermen.

’Het Bildt’ als streeknaam vereeuwigd

1744-het-bildt-als-streeknaam-vereeuwigdHet Bildt blijft, in naam, bestaan. Het Bildtse college stelt de raad voor om het gebied van de gemeente het Bildt - van voor de herindeling in 1984, dus zonder Minnertsga - officieel als  streeknaam ’het Bildt’ te benoemen. In de laatste reguliere raadsvergadering van gemeente het Bildt, op 7 december, vormt dit bijzondere voorstel het allerlaatste besluit dat de  gemeenteraad zal nemen.

’Meester Dijkstra’ brengt de Bilkerts samen

1744-zoon-filip-dijkstra-bij-boekpresentatie-arjen-dijkstraBoek ’Worre weze weest’ Arjen Dijkstra gepresenteerd - Bijna 200 mensen die afkomen op de presentatie van een boek over een dichter? Een dichter die in zijn eigen kleine taal dichtte nog wel, hoe bijzonder is dat? ”D’r binne jùst soafeul mînsen omdàt ’t om ’n boek fan ’n Bildtse dichter gaat,” zei een van de bezoekers zondag in Ons Huis. Ze had gelijk: ’Worre weze weest’, het boek met het verzameld werk en levensverhaal van de vorig jaar overleden dichter Arjen Dijkstra, bracht heel veel Bilkerts op de been.

FNP’ers op besite bij Bildts Aigene, ’Paul McCDArtney’ op het zebrapad

1744-fnp-waadhoeke-op-bezoek-bij-bildts-aigeneGemeenteraadsverkiezingen 22 november - Over vier weken worden historische verkiezingen gehouden. Dan kiezen de inwoners van het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en vier dorpen uit Littenseradiel de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Waadhoeke. De vijver waaruit stemmen gevist kunnen worden is plots flink groter, en dus trekken de  partijen er geregeld op uit, zo laten ze de media weten. De Bildtse Post volgt het wel en wee van de partijen tijdens hun campagne tot 22 november.

Bildtse Post