Lisette Kuiken wint 32e Bildts Songfestival

1746-lisette-kuiken-wint-32e-bildts-songfestivalAfgelopen zaterdag werd voor de 32e keer het Bildts Songfestival georganiseerd in MFC Ons Huis te St.-Annaparochie. De avond werd gepresenteerd door de winnaars van het allereerste songfestival Ageeth van der Veen en Jelle de Groot, dit deden zij met veel enthousiasme en plezier. Geheel onverwacht deden ze zelfs nog een stukje “Paradise By The Dashboard Light”, het nummer waarmee ze in 1985 wonnen.

Kemissy Meertalighyd schenkt viertalig prentenboek aan scholen

1745-viertalig-voorleesboek-kemissy-meertalighyd kleur’Plek voor een feestje’. Zo heet het nieuwste boek dat uitgegeven is door de Kemissy Meertalighyd van het Bildt. Het prachtige viertalige prentenboek – een verhaal van Heleen Zoethout met  aquarellen van Lotte de Vries – komt niet te koop, maar wordt geschonken aan de Bildtse basisscholen. Het is het laatste boek dat de Kemissy uitbrengt voordat het Bildt opgaat in  Waadhoeke.

Boekpresintasy ’Worre Weze Weest’

’t Is hest soafeer: De boekpresintasy fan ’t boek ’Worre Weze Weest’. Ankem sundeg 29 oktober wort in Ons Huis in St.-Anne ’t eerste eksimplaar offisjeel overhandigd fan ’t boek over de Bildtse dichter Arjen Dijkstra.

Muziek, kunst en cultuur op ‘t Bildt Leeft

1741-logo-t-bildt-leeftDe dag wordt in de Bildtse Slag gehouden, maar ’t Bildt Leeft, de dag van afscheid van gemeente het Bildt op 4 november, krijgt het karakter van een ‘straatfestival’. In een tot theater  omgebouwde sporthal wordt in een ongedwongen sfeer de Bildtse taal en cultuur in al haar facetten gepresenteerd en gevierd.

Pootgoed en poëzie van ’t Bildt naar Malta

1741-leerlingen-van-de-oanset-inriedDe samenwerking tussen de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, Leeuwarden- Fryslân en Valletta, wordt zichtbaar gemaakt met het project Poetic Potatoes. Op woensdag 4 oktober zijn bij akkerbouwbedrijf Mts. Vogels in Firdgum pootaardappelen geladen, met aan elke zak een Fries gedicht geschreven door Grytsje Schaaf.

Ideeën en inspiratie te over op symposium minderheidstalen op Ouwe-Syl

1741-jelske-dijkstra-van-de-fryske-akademyDoor Gerard de Jong - Een taalburgemeester, vlogs, online Bildts woordenboek? Het begint met respect - Het was een bonte verzameling, zaterdag in de Aerden Plaats: Franekers, een Amelander, een Drent, Friezen, en uiteraard veel Bilkerts. Allemaal waren ze naar Ouwe-Syl gekomen om te horen hoe ze hun minderheidstaal verder kunnen helpen. Vechten voor je minderheidstaal is niet altijd makkelijk, maar de aanwezigen liepen over van ideeën en goede wil. 

Kunstwerk geplaatst

Morgen wordt het kunstwerk van Henk Rusman geplaatst op de rotonde aan de Hemmemaweg bij St.-Anna.

Arjen H. Dijkstra: syn levensferhaal en gedichten kompleet

1740-arjen-h-dijkstraAt d’r foor ’t eerst ’n Bildts boek útkomt over ’t leven fan ’n Bildtse dichter, dan mot ’t wel ’n heel besondere dichter weze. Nou, dat is ok soa, want Arjen H. Dijkstra (1931- 2016) het ’n  prot gedichten in ’t Bildts skreven en feul Bilkerts krije der ‘n goed sin fan, maar an ‘e ândere kant kinne gedichten fan Dijkstra mînsen tot groate troast weze in moeilike tiden.

Als een vis in het water op Ouwe-Syl

1740-anne-meester-met-project-als-een-vis-in-het-waterIn het kader van haar afstudeerproject aan de academie voor popcultuur maakt Anne Meester onder de noemer ‘een vis in het water’ een aantal korte locatievoorstellingen. Na de Fabriek in Ried en de Le Roy tuin in Heerenveen was ze dit keer in de Aerden Plaats op Ouwe-Syl.

Prominente rol het Bildt bij CH2018

1740-logo-leeuwarden-culturele-hoofdstadHet Bildt heeft een aanzienlijke inbreng in het officiële programma van Leeuwarden Fryslân Kulturele Haadstêd 2018. Diverse grote projecten staan op stapel, en het grootste spektakelstuk -  De Stormruiter - wordt herschreven zodat het op het Bildt plaats vindt.

Bildtse Post